olio extra vergine Olio Alma från egen olivlund vid Casa Alma, Sicilien

Olio Alma – Olivlunden på Sicilien

Vår olivlund består av drygt 500 träd och ligger på en kulle cirka 100 m över havet på Siciliens sydvästra kust. Träden står i torr och karg jord och tål både havsvindar och stark sol. Vi beskär träden lätt varje år och håller marken ren från ogräs. I övrigt behövs inte så mycket mer omvårdnad. Det heter att olivträd måste ha tystnad, torka, ensamhet, sten och sol för att utvecklas och ge bra skördar.

Oliver

Visste du att det, bara i Europa, finns mer än 900 olika sorters oliver?

Form, storlek och smak varierar stort. Vanligen använder man de lite större sorterna med mer fruktkött, till ätoliver. De måste läggas in innan de går att äta. Pröva inte att äta oliver direkt från träden. De är oätliga och smakar beskt och bittert.

Gröna eller svarta?

Oliverna är till en början gröna och därefter blir de, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser och till slut svarta.

Tre olika sorters oliver ger Olio Alma

På Sicilien värnar man sina lokala sorter och de tre olika oliver vi valt är typiska oliver lämpliga för olja;
Nocellara del Belice – en ganska stor och rund oliv med smak av gräs, örter, mandel
Biancolilla – en mer oval oliv, ljus i färgen som när den mognar går åt det lila hållet -med rund smak med inslag av kronärtskocka och tomat och
Cerasuola –en mindre oliv med robust smak, intensiv och fruktig

Vi har visserligen valt att satsa på oliver som lämpar sig att göra olja av, men varje år plockar vi några kilo av den största sorten vi har, Nocellara del Belice, och lägger in i saltlag. Får du tag i färska oliver kan du testa några traditionella recept.

oliver för produktion av Olio Alma olivolja
Sortering av nyskördade oliver för produktio av olio extra vergine Olio Alma från egen olivlund vid Casa Alma, Sicilien
olivolja novello första olivoljan på säsongen

Vår skörd — extra vergine

Ett fullvuxet olivträd ger ca 20-30 kg oliver. För att få en liter olivolja krävs ca 8 kg oliver. Oliverna i vårt område plockas från andra veckan i oktober till mitten av november. Vi plockar våra oliver tidigt på säsongen när de fortfarande är gröna. Då får vi en mycket fin olja med markerad arom, påtaglig pepprighet och grön friskhet.

Det är bråttom när det väl är dags att skörda. Helst inom ett dygn ska oliverna handplockas och kallpressas för att oljan ska få den högsta kvaliten. Vi lägger ett nät under träden och handplockar i korgar. Ett tidskrävande jobb – så vi måste vara några stycken.

Skörden körs sedan till ett oljepresseri i Menfi där oliverna tvättas, bladen och kvistarna blåses bort med stora fläktar och oliverna pressas i stora skruvpressar. Både fruktkött och kärna pressas och resultatet blir en blandning av olja och vatten. Blandningen centrifugeras för att skilja vatten från oljan och oljan filtreras sedan för att få bort de sista fasta partiklarna. De krossade kärnorna återanvänds i jordbruket. Extra Vergine olja kallpressas vid noggrant kontrollerad temperatur – aldrig över 27 grader. Oljan, som är illgrön, tappas upp på stora dunkar. Klart.

Vill du veta mer om vår olivolja? Kontakta oss!

Novello

Den allra första oljan på säsongen kallas Novello. Den gröna färgen kommer från den stora andel gröna oliver som pressas, doften är fantastiskt och påminner om nyklippt gräs och färsk mandel. Smaken är mycket fruktig med viss pepprighet. Lyxen är att doppa en bit bröd i Novello oljan och stoppa i munnen! Pepprigheten klingar av efter några månader och smaken på Novellon rundas av, men den behåller sin fräschör länge.

Hållbarhet

Olivoljan ska förvaras mörkt och svalt och håller ca 18 månader.